СЕЛО КАМЕН БРЯГ

Село Камен Бряг и скалистия морски бряг пред него е притегателно място на поклонниците на девствената природна красота, които всяко лято се стичат тук, за да посрещнат първия Юлски изгрев. Самото село, което се намира на морския бряг по средата между Шабла и Каварна впечатлява със своите спретнати и чисти, уютни селски къщи. Пред тях се простират зелените чардаци на лозниците, а окото на посетителя се радва на китните и подредени цветни градини. Камен бряг е известно и с гъстото домашно вино и ракия, с дъх на билки и смокини.

На брега пред селото се разкрива приказната панорама като погледа стига на километри на север и на юг. Гледката е невероятна. Местността “Огънчето” е изключително популярна сред любителите на рок и хипи-културата в България. Камен бряг отдавна неразривно е свързан с “децата на слънцето” и празника Джулай морнинг. Самата местност е получила названието си благодарение на изоставен стар сондаж за природен газ, от който вече половин век излиза пламък. Преди година огънчето е било на самия скален ръб. Заради множеството инциденти се е наложило да го изместят

Денят в Камен бряг може да се окаже много къс, ако се увличате от риболов, подводен спорт, алпинизъм, или ако се интересувате от археология. Усещането за хармония между човек и природа тук е пълно.

На 2 км. южно от Камен бряг е местността “Яйлата”. Тя е обитавана от хората в продължение на около седем хилядолетия. Тук са живели траки, римляни, гърци, славяни и прабългари. Откритите древни светилища са свидетелство за култа към различни езически божества. В “Яйлата” е намерен древен тракийски некропол от 2-ри век с двукамерни гробници. В района са открити 101 пещерни жилища. Според някои хипотези тук в дълбока древност са живели сарматски племена. Говори се, че по тези места наместникът на Александър Македонски – Лизимах укрил огромно съкровище.

На територията на Яйлата гнездят над 50 вида птици (корморани, папуняци, дъждосвирци, синявици, бухали и др ). От тук минава Виа Понтика – един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения. Красотата на резервата е невероятна през пролетта когато цъфнат божурите. Повече информация ще намерите на специалната страница за ЯЙЛАТА – националeн археологически резерват.

Сред ежегодните събития които се провеждат в Камен бряг са:

  • Общоселски събор с фолклорна програма на 3 Юли
  • Състезание по скално катерене през Август
  • Пленер „Море и вятър“ в който взимат участие художници и скулптори от цялата страна и чужбина през Септември

Високия бряг край селото е идеален за любителите на палатките, които разпъват палатките си направо на скалите, както и туристите с кемпери и каравани. Онези, които обаче просто са отишли в Камен Бряг за да се насладят на красивата природа, а не да се подлагат на екстремни преживявания, могат да отседнат в няколкото хотелчета и къщи за гости в селото

За разлика от многобройните свидетелства за живот по тия места през древността, сведенията за по-новата история на Камен Бряг са оскъдни. Знае се, че турското му име е Кая бей кьой, което означава “село край кошарата на бея”. Според друга версия името идва от турската дума “кая”, която може да се преведе и като скала. Българското население е дошло по тия места през 19-и век от Еленския и Котленския Балкан. Запазен е споменът, че част от местните жители са населявали изчезналото вече село Сурти кьой. Там е бил чифликът на богат земеделец – дядо Наньо, който се премества в Камен бряг с многобройната си фамилия. Румънските окупатори кръщават селото Стънка /скала/. Училище тук е имало още по време не румънската окупация . През 1958 г. е построена нова училищна сграда, но училището  е закрито през 70-те години. Училищната сграда след това е превърната в археологическа база.   От първите десетилетия на миналия век датира и читалищната дейност. Читалището “Георги Раковски” е било закрито, но е възстановено преди 7-8 години. Към него е сформирана и група за автентичен фолклор.

През 2004 г. за пръв път в историята на Камен бряг е изграден православен храм. В църквата “Св.Св. Константин и Елена” могат да се видят уникални икони от гипсокерамика дело на художника Атанас Гаджев. През 2007 в селото заработи и информационен център, който дава информация за археологическия резерват „Яйлата“, природните дадености и други туристически обекти в близост до Камен Бряг.